Jedz awokado, będziesz chudszy - taką teorię chcą potwierdzić amerykańscy naukowcy. W tym celu potrzebują ochotników, którzy odpłatnie przejdą na dietę z awokado. Przez pół roku mają dodawać do posiłków co najmniej jeden owoc dziennie. Badacze z kilku uniwersytetów chcą czy awokado, chociaż uważane za kaloryczne, to może pomóc w utracie wagi.
Oglądaj "Fakty o Świecie" od poniedziałku do piątku o 20:15 w TVN24 BiS
Awokado, które w Polsce nosi też nazwę "smaczliwka wdzięczna", jest najbardziej tłustym ze wszystkich owoców świata. A skoro jest tłuste, to i bardzo kaloryczne. Sto gramów dostarcza prawie 170 kilokalorii. Ale do tego jest jeszcze cała masa witamin, miko i makroelementów takich jak kwas foliowy, potas, magnez czy miedź. Tłuszcze są przede wszystkim nienasycone, czyli te zdrowsze.
- To jest owoc, który już przez Azteków został nazwany "darem boga", i to jest jeden z niewielu owoców, który jest bardziej tłusty niż węglowodanowy - mówi Jakub Mauricz, dietetyk i trener żywienia. - Kwasy tłuszczowe zawarte w awokado sprzyjają redukcji cholesterolu i sprzyjają zdrowiu serca i naszego układu krwionośnego - dodaje dietetyczka Urszula Somow.
Wiedzieć więcej
Naukowcy chcą się jednak dowiedzieć czegoś jeszcze. Choć to wydaje się nielogiczne, chcą sprawdzić, czy od jedzenia tłustego, kalorycznego awokado, można schudnąć. Ich badanie ma odpowiedzieć na pytanie, czy jedzenie jednego awokado dziennie przez pół roku ma wpływ na ilość i rozmieszczenie tłuszczu w ludzkim ciele.
Badanie zostało zlecone przez prywatnego przedsiębiorcę, ale przeprowadzą je niezależni naukowcy z pięciu amerykańskich uczelni. Potrzebują tysiąca chętnych powyżej dwudziestego piątego roku życia. Oprócz wieku liczy się też obwód pasa - u kobiet to ma być co najmniej 90 centymetrów, u mężczyzn co najmniej 100.
Przez pół roku jedna grupa uczestników będzie jadła jedno awokado dziennie, a druga grupa nie więcej niż dwa awokado miesięcznie.
Dietetycy, których zapytaliśmy o zdanie, czekają na wyniki tego badania, ale ostrożnie podchodzą do doniesień o odchudzających właściwościach awokado.
- Zalecałabym umiar. Żaden produkt jedzony w nadmiarze nie pozwoli nam schudnąć, natomiast połówka zjedzona dziennie nie powinna zaszkodzić, jeśli nie przesadzamy z innymi rodzajami tłuszczów - uważa Urszula Somow.
Syty jak po awokado
A może tajemnica tkwi w tym, że awokado, oprócz wielu cennych składników odżywczych, na długo zapewnia też uczucie sytości?
- Ustalono, że nawet zjedzenie pół awokado przez nawet 5 godzin zapewnia odpowiednią sytość, co może ułatwiać osobom odchudzającym się przebywać na diecie redukcyjnej - podkreśla Jakub Mauricz.
Badanie prowadzone w USA cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Jest już wiele zgłoszeń, a rekrutacja wciąż trwa.
Ci, którzy się zakwalifikują, oprócz codziennych, darmowych dostaw awokado, otrzymają też trzysta dolarów.
Nie sprecyzowano, w jakiej formie trzeba będzie zjadać zielony owoc. Dietetycy radzą rozgnieść go widelcem, skropić cytryną i rozsmarować po kromce dobrego pieczywa. Albo, zamiast oliwy z oliwek, dodać do sałatki.
Autor: Joanna Stempień / Źródło: Fakty o Świecie TVN24 BiS