Co będą jeść sportowcy podczas igrzysk? Kucharze przygotowali aż 500 różnych dań

Źródło:
CNN
Co będą jeść sportowcy podczas igrzysk? Kucharze przygotowali aż 500 różnych dań
Co będą jeść sportowcy podczas igrzysk? Kucharze przygotowali aż 500 różnych dań
CNN
Co będą jeść sportowcy podczas igrzysk? Kucharze przygotowali aż 500 różnych dańCNN

Każdy jedzie tam w jednym celu: by wygrać, by zdobyć złoty medal, by bić rekordy, ale na to wszystko trzeba mieć energię, a żeby mieć energię - trzeba jeść. Dzięki CNN możemy zobaczyć miejsca, gdzie dostęp mają tylko najwybitniejsi sportowcy - na stołówkę wioski olimpijskiej.

W budynku, który niegdyś był elektrownią, zorganizowano ekologiczną restaurację dla uczestników igrzysk. To jedna z wielu stołówek mających karmić przyszłych mistrzów sportu. Posiłki będą serwowane przez całą dobę, przez siedem dni w tygodniu. Kuchnia wyda 45 tysięcy dań na dobę.

- Będziemy karmić 15 tysięcy sportowców 200 narodowości. Wśród nich na przykład judokę i gimnastyczkę. Oni nie żywią się jednakowo - zwraca uwagę Nathalie Bellon-Szabo, dyrektor generalna Sodexo Live!

Odżywianie jest kluczowe. Kucharze przygotowali 500 różnych dań. Co trzecie jest wyłącznie na bazie produktów roślinnych. W olimpijskiej kuchni serwowane jest zarówno tak zwane roślinne mięso, jak i jagnięca musaka. Są też francuskie klasyki. Jest wszystko za wyjątkiem wina. Nie ma też frytek, bo w olimpijskiej kuchni ze względów bezpieczeństwa nie podaje się potraw przyrządzanych na głębokim tłuszczu.

Co jeszcze oferuje olimpijska stołówka?

Kiedy mowa o sportowcach i zdrowym odżywianiu, niekoniecznie myślimy o serniku, tiramisu czy czekoladowych babeczkach. Czy sportowcy powinni to jeść?

- Ciastka są tu nie bez powodu. Kiedy zużywasz dużo energii, chcesz dodać coś do swojego posiłku, żeby pokryć zapotrzebowanie kaloryczne - mówi Hélène Defrance, dietetyk i brązowa medalistka olimpijska.

Stołówka oferuje kuchnię azjatycką, afrokaraibską, francuską, bliskowschodnią oraz halal. Na zamówienie podawane są też dania koszerne. - Jedzenie jest wspaniałe - przyznaje Tony Estanguet, prezydent Komitetu Organizacyjnego Igrzysk w Paryżu.

CZYTAJ TAKŻE: Wielka impreza sportowa i wielkie obawy o cyberbezpieczeństwo. "Martwimy się o wszystko"

Organizatorzy obiecali najbardziej ekologiczne igrzyska w historii. Dlatego nie znajdziemy tam żadnego plastiku. Sztućce i porcelanowa zastawa wyprodukowane są we Francji. Zrezygnowali z plastikowych butelek na rzecz kubków wielokrotnego użytku i dystrybutorów z napojami gazowanymi. Kiedy sportowcy skończą jeść będą podchodzić do specjalnego pojemnika na resztki.

Źródło: CNN

Źródło zdjęcia głównego: PAP/EPA/Teresa Suarez